Programări Telefonice: (+40) 770 615 581
Programări On-line: programari@sanacare.ro
Cabinet Medical aflat în relație contractuală cu CASMB
Educație Medicală

Scopul îngrijirii paliative

Menită să amelioreze suferința pacientului cu boală incurabilă și să susțină pacientul și familia sa din punct de vedere holistic (fizic, psihic, psihologic, social, spiritual), medicina paliativă s-a adresat inițial pacienților cu patologie oncologică însă, în prezent, se adresează tuturor persoanelor care prezintă afecțiuni cronice cu risc vital în stadii avansate de evoluție.

Paliația are un cuvânt greu de spus în ceea ce privește insuficiență cardiacă, bronhopneumopatie cronică obstructivă, afecțiuni neurodegenerative sau HIV/SIDA etc.

Acest tip de îngrijire se concentrează pe nevoile persoanei bolnave pentru care au fost depășite posibilitățile terapuetice care aveau drept scop vindecarea. Medicina paliativă oferă soluții pentru controlul simptomelor și ameliorarea calității vieții pacienților până în ultima clipă de viață, dar are în vedere și susținerea familiei și pregătirea acesteia pentru momentul în care cei dragi îi vor părăsi.

Totodată, medicina paliativă respectă și susține viața, dar acceptă finalul acesteia ca pe o etapă firească în parcursul evoluției fiecărei persoane. Prin ameliorarea simptomelor (durere, greață, dispnee, fatigabilitate etc.) asigură confortul pacientului și păstrarea demnității acestuia și încurajează implicarea familiei în îngrijire, dar și menținerea unității familiale.

Echipa de îngrijiri paliative este formată nu doar din cadre medicale (medic, asistent medical, psiholog clinician, fizioterapeut, dietetician, farmacist etc.) dar și din asistent social (care poate susține familia în obținerea de ajutor financiar din partea instituțiilor statului – pensie de boală, certificat de handicap, obținere de dispozitive medicale) și preot. Esențială este însă integrarea în cadrul echipei a pacientului și familiei acestuia.

Promotorul îngrijirilor paliative în țara noastră este Fundația Hospice Casa Speranței. Pentru efortul oamenilor minunați care lucrează în cadrul Fundației Hospice Casa Speranței și care prețuiesc fiecare clipă de viață, vă încurajăm să-i cunoașteți – și dacă puteți, să-i ajutați ! Ajutându-i, vor continua să ajute!

 

Previous Article