Programări Telefonice: (+40) 770 615 581
Programări On-line: programari@sanacare.ro
Cabinet Medical aflat în relație contractuală cu CASMB
Educație Medicală

Osteoporoza, ce este și ce complicații poate avea. Recomandări

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos caracterizată prin scăderea densității minerale osoase, iar incidența acesteia crește odată cu înaintarea în vârstă.

Din păcate, după vârsta de 80 de ani majoritatea persoanelor au osteoporoză, aceasta putând fi argumentată și prin scăderea înălțimii persoanei respective, odată cu înaintarea în vârstă. Totodată s-a demonstrat faptul că există o scădere semnificativă a densității osoase începând cu vârsta de 50 de ani, în absența oricărei alte cauze a osteoporozei (deficit nutrițional, imobilizare, unele afecțiuni sau tratamente). Această afecțiune este consecința unui dezechilibru între formarea și resorbția osoasă, în defavoarea primeia.

Osteoporoza afectează mai frecvent femeile, în special în perioada postmenopauză. Diagnosticul se realizează prin efectuarea osteodensitometriei (DXA) – investigație prin intermediul căreia aflăm care este densitatea osului la nivelul coloanei vertebrale și la nivelul colului femural, care reprezintă și cele mai frecvente localizări ale bolii, urmate îndeaproape de oasele antebrațului.

Odată diagnosticată, osteoporoza trebuie tratată, pentru a evita apariția complicațiilor, reprezentate de fracturile osoase.

Cauzele osteoporozei

Osteoporoza postmenopauză – apare după aproximativ 10 ani de la instalarea menopauzei fiind asociată vârstei înaintate, în care sunt implicate și deficitul de activare renală a vitaminei D, creșterea nivelului de parathormon, scăderea absorbției gastrointestinale de calciu, limitarea activității fizice etc.

O altă cauză poate fi excesul de hormoni tiroidieni și deficitul de estrogeni, iar la bărbați nivelul scăzut de testosteron. De asemenea afecțiunile digestive, precum malabsorbția, ciroza, boala Crohn, boala celiacă, afecțiunile gastrice – gastrectomia pot scădea absorbția calciului determinând apariția acestei afecțiuni. La fel și unele medicamente care pot favoriza/determina scăderea densității soase (corticoizi, chimioterapice etc. Printre cauzele osteoporozei pot fi și perioadele cu necesar de calciu crescut sarcina și alăptarea, precum și afecțiunile genetice responsabile, de obicei, de apariția fracturilor la vârste tinere.

Recomandările medicului

  • aportul adecvat de calciu (alimente care conțin calciu: lapte și derivate de lapte);
  • exerciții fizice regulate (mersul pe jos, aproximativ 2 km/zi de 3 ori/săptămână);
  • asigurarea unui nivel adecvat de vitamina D (care ajută la absorbția și fixarea calciului în oase);
  • renunțare la fumat și la consumul excesiv de alcool (alcoolul determină modificări la nivelul mucoasei tubului digestiv, fiind responsabil de apariția unor afecțiuni de tipul gastritei atrofice și de limitarea absorbției gastro-intestinale a calciului; de asemenea, alcoolul poate crește incidența malnutriției.

Boala artrozică (artroza, osteoartrita) este o afecțiune degenerativă care interesează articulațiile, este consecința deteriorării cartilajelor articulare responsabile de atenuarea șocurilor în articulație, precum și a suprasolicitării tendoanelor și ligmanetelor de la nivel articular.

  • frecvent diagnosticată la persoanele vârstnice, afectează mai des femeile decât bărbații;
  • se caracterizează prin dureri la mobilizarea articulațiilor, de obicei interesează una sau două articulații;
  • poate fi interesată orice articulație, frecvent sunt afectate însă articulațiile mari (genunchi, șolduri, glezne, articulația pumnului, a umărului, articulațiile coloanei vertebrale);
  • durerea articulară apare de obicei după efort fizic și în stadiile inițiale de boală se ameliorează la repaus;
  • după o evoluție îndelungată, pot apărea deformări articulare;
  • aplicarea de comprese reci poate duce la ameliorarea durerii atunci când există inflamație la nivel articular, iar când este prezentă contractura musculară poate fi utilă aplicarea de căldură la nivel local
  • de asemenea, datorită procesului inflamator sunt utile aplicațiile locale de antiinflamatoare nesteroidiene, asociate tratamentului sistemic, iar în afara puseului dureros pacienții pot beneficia de tratament fizical;
  • pentru diagnostic este utilă radiografia articulației afectate (față și profil), rareori fiind necesare tomografia computerizată sau rezonanța magnetică nucleară; ecografia de părți moi poate furniza informații referitoare la articulația afectată.

Artroza cu localizare coxofemurală (coxartroza)

  • este mai frecvent întâlnită la bărbați;
  • durerea apare la mers, mai ales la urcare și coborâre și poate duce la limitarea mișcării, poziții vicioase și modificări ale coloanei vertebrale.

Artroza cu localizare la nivelul genunchiului (gonartroza)

  • este mai frecvent întâlnită la femei;
  • excesul ponderal reprezintă un factor de risc important pentru suprasolicitarea articulației genunchiului și degradarea cartilajului articular;
  • gonartroza poate determina deformarea articulației genunchiului aducând instabilitate în articulația genunchiului.
Previous ArticleNext Article