Programări Telefonice: (+40) 770 615 581
Programări On-line: programari@sanacare.ro
Cabinet Medical aflat în relație contractuală cu CASMB
Educație Medicală

Hipertensiunea arterială, afecțiune predominantă la nivel mondial

Woman photo created by freepik – www.freepik.com

Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea persistentă a valorii tensiunii arteriale sistolice peste 140 mmHg și/sau a celei diastolice peste 90 mmHg. Hipertensiunea arterială reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică, fiind un factor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare, cerebrale și renale.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 1,13 miliarde de persoane din întreaga lume se confruntă cu creșterea valorilor presiunii arteriale.

Aproximativ 40% din populația adultă prezintă hipertensiune arterială; se consideră că 90% din persoane vor dezvolta hipertensiune arterială până la vârsta de aproximativ 80 de ani.  A fost descrisă creșterea cazurilor de hipertensiune arterială și în populația pediatrică.  .

Frecvența acestei afecțiuni se află în strânsă legătură și cu anumiți factori de risc: aportul crescut de sodiu, de aport scăzut de calciu sau potasiu, factori psihosociali și, nu în ultimul rând, de obezitate, fumat, consum de alcool/cafea.

Aportul crescut de sodiu este considerat unul dintre cei mai importanți factori de risc, în special la cei cu sensibilitate crescută la acțiunea sodiului, determinată genetic sau dobândită ca o consecință a obezității, a afecțiunilor renale sau a unei diete sărace în potasiu.  S-a dovedit faptul că un consum excesiv de sodiu va fi asociat cu creșterea prevalenței hipertensiunii arteriale și cu valori mai mari ale tensiunii sistolice odată cu înaintarea în vârstă. Creșterea cantității de sodiu din organism va determina reținerea apei, cu apariția hipervolemiei și creșterea debitului cardiac, ducând la valori ridicate ale tensiunii arteriale sistolice. Pe de altă parte, acumularea de sodiu la nivelul peretelui vascular va avea drept rezultat creșterea rezistenței vasculare și a tensiunii arteriale diastolice.

Consumul exagerat de alcool contribuie la apariția hipertensiunii arteriale prin stimularea activității sistemului nervos simpatic, efectul fiind dependent de doză.

Cafeina produce creșteri bruște ale tensiunii arteriale prin blocarea dilatării vaselor.

Nicotina din fumul de țigară determină eliberare crescută de noradrenalină și intensificare a proceselor oxidative și a fenomenelor inflamatorii prin intermediul radicalilor liberi. Tutunul va crește tranzitoriu valoarea tensiunii arteriale cu aproximativ 10-20 mmHg, ridicând, astfel, media zilnică la pacienții fumători.

Obezitatea se află în strânsă corelație cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale care este mai frecvent întâlnită la persoanele cu exces ponderal. Țesutul adipos excesiv reprezentat este responsabil de sinteza unor substanțe care acționează la nivel vascular și au capacitatea de a altera structura și funcția vasculară.

Previous ArticleNext Article