Consumul de tutun este un factor de risc major pentru sănătate, ce contribuie semnificativ la morbiditatea și mortalitatea prematură de cauză cardiovasculară.
Consecinţele nocive ale fumatului apar atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, chiar după o perioadă de ani sau chiar decenii de la consum!
Deşi se cunosc bine efectele nocive ale fumatului, numărul mondial de fumători este în continuă creștere. Toate formele de tutun sunt dăunătoare și sunt responsabile de creșterea incidenței și a fatalității evitabile, mai ales în națiunile în curs de dezvoltare – anual mor peste 8 milioane de oameni.
La nivel mondial, mai mult de 7 milioane dintre aceste decese fiind rezultatul consumului direct de tutun, în timp ce 1.2 milioane sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumatul pasiv.
În medie, fumătorii pierd 10 ani din viață în comparație cu oamenii care nu au fumat niciodată. Chiar și fumatul unei singure țigări pe zi crește riscul apariției bolilor cardiovasculare (bolii coronariene si accidentului vascular cerebral). Persoanele care fumează o singură țigară zilnic au 40-50% din riscul de boli cardiovasculare al celor care fumează 20 de țigări zilnic.
Se preconizează că până în 2030, țigările vor ucide 10 milioane de oameni anual, 70% dintre aceștia aparținând populațiilor cu venituri mici și medii, la care fumatul reprezintă o cheltuială suplimentară care poate destabiliza veniturile familiei (adăpost, hrană).