Programări Telefonice: (+40) 770 615 581
Programări On-line: programari@sanacare.ro
Cabinet Medical aflat în relație contractuală cu CASMB
Educație Medicală

11 octombrie- Ziua Mondială a Obezității

Obezitatea este o afecțiune cronică în care țesutul adipos se acumulează în exces. Cauzele excesului ponderal sunt reprezentate majoritar de factorii de mediu (alimentație cu un conținut caloric crescut și în cantități inadecvate, sedentarism, unele medicamente), în mai mică măsură fiind cauzată de factori genetici.

O serie de afecțiuni pot de asemenea să asocieze prezența obezității (boli endocrinologice, afecțiuni neurologice, afecțiuni psihiatrice etc.).

De obicei obezitatea este rezultatul dezechilibrului dintre aportul caloric crescut și un consum energetic redus, ceea ce va conduce la modificări structurale și funcționale ale țesutului adipos.

Obezitatea și complicațiile sale pot avea un impact negativ considerabil asupra calității vieții pacienților. Excesul ponderal crește semnificativ riscul de îmbolnăvire și chiar mortalitatea, prin complicațiile care pot apărea. Obezitatea crește riscul a numeroase afecțiuni printre care bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat de tip 2, apneea obstructivă de somn, neoplazii, steatoza hepatică, depresie, boli articulare, boli ale pielii etc.

Numărul persoanelor cu exces ponderal este în continuă creștere la nivel Mondial. În Europa, pe parcursul ultimilor 30 de ani, cazurile de suprapondere și obezitate s-au triplat (obezitatea fiind din ce în ce mai frecvent întâlnită și la copii, peste 50% din aceștia rămânând supraponderali sau obezi și la maturitate).

În prezent există multiple opțiuni terapeutice (modificarea dietei, programe de exerciții fizice, terapie medicamentoasă, terapie chirurgicală) cea mai importantă însă rămâne schimbarea stilului de viață în condițiile în care persoana acceptă acest angajament pentru tot restul vieții.

Modificarea stilului de viață cuprinde pe lângă schimbarea obiceiurilor alimentare (ceea ce presupune mese regulate, cu respectarea orelor de servire a mesei, aport caloric conform unui calcul prealabil în funcție de consumul estimat de calorii, dietă sănătoasă – bogată în legume și fructe, consum de cereale, reducerea consumului de alimente bogate în colesterol, hidratare adecvată) și exerciții fizice – cele mai valoroase fiind exercițiile anaerobice izometrice, cu durata de minim 30 de minute pe zi, pe termen lung.

În practica medicală, obezitatea este în mod curent definită în funcție de indicele de masă corporală (IMC), deși acesta nu include date legate de tipul constituțional și astfel nu are o specificitate foarte ridicată. IMC-ul este o mărime care se obține prin împărțirea greutății individului (exprimată în kilograme) la pătratul înălțimii sale (exprimată în metri) și definește supraponderalitatea la o valoare mai mare sau egală cu 25 kg/m², iar obezitatea la o valoare mai mare sau egală cu 30 kg/m² la adulți.

Vă oferim posibilitatea să vă calculați indicele de masa corporală:

Formule de calcul Indice de masa corporală (IMC)

IMC= greutatea corporală (în kg) / înălțime (metri la pătrat)

Interpretarea valorilor, conform OMS:

Mai mic sau egal cu 18.49 – subponderal

18.5 – 24.9 – greutate normală

25.0-29.9 – supraponderal

30.0 – 34.9 – Obezitate grd I

35.0- 39.9 – Onezitate grd II

Mai mult sau egal cu 40.0 – Obezitate gradul III

 

 

Previous ArticleNext Article