Programări Telefonice: (+40) 770 615 581
Programări On-line: programari@sanacare.ro
Cabinet Medical aflat în relație contractuală cu CASMB
Știai Că?

Hipertensiunea arteriala crește riscul producerii infarctului miocardic și al AVC-urilor?

Tensiunea arterială reprezintă forța exercitată de sângele pompat de inimă asupra pereților arteriali. Hipertensiunea arterială (HTA) este termenul utilizat pentru a descrie creșterea tensiunii arteriale, peste valorile considerate normale.

Odată cu înaintarea în vârstă, tensiunea arterială crește deoarece vasele de sânge devin mai rigide – își pierd elasticitatea și adaptabilitatea la fluxul sanguin pompat de inimă. Prezența hipertensiunii arteriale crește riscul de producere a accidentului vascular cerebral, a infarctului miocardic, a insuficienței cardiace, a instalării unei disfuncții renale și chiar a decesului.

Este imperios necesar controlul valorilor tensiunii arteriale la anumite grupe populaționale, cu risc crescut de prezența hipertensiunii arteriale, ca de exemplu: persoane supraponderale/obeze, fumătorii, marii consumatori de alcool, consumatorii de sare în exces, persoane cu diabet zaharat sau persoane cu istoric familial de hipertensiune arterială.

Pentru diagnosticul hipertensiunii arteriale sunt necesare măsurători repetate ale tensiunii arteriale, măsurarea tensiunii putându-se realiza în cabinetul medical dar și la domiciliu; uneori poate fi recomandată măsurarea ambulatorie automată a tensiunii arteriale pe o perioadă de 24, 48 sau 72 de ore (MAATA).

Previous ArticleNext Article