Programări Telefonice: (+40) 770 615 581
Programări On-line: programari@sanacare.ro
Cabinet Medical aflat în relație contractuală cu CASMB
Educație Medicală

…„Suntem ceea ce mâncăm, bem sau respirăm”…

Printre recomandările intens mediatizate în ultimii ani, pe lângă avertizarea reducerii consumului de zahăr, sare, alcool sau renunțarea la fumat, suntem sfătuiți să consumăm zilnic minim 2 litri de apă.

Organismul uman este alcătuit într-o proporție de peste 70% din apă (conținutul în apă al corpului depinzând de o serie de factori de tipul: vârstă, sex, greutate corporală, condițiile climatice, starea de sănătate). Un adult are nevoie de un aport de apă de aproximativ 2,5 litri pe zi, care poate fi ingerată ca atare sau preluată din alimente.

Apa este elementul esențial necesar vieții – ea asigură buna desfășurare a proceslelor metabolice celulare, având atât rol structural cât și funcțional (prin intermediul apei o serie de nutrienți, minerale sau vitamine, sunt dizolvate și utilizate; apa are rol transportor, participă la preluarea și eliminarea unor substanțe; se regăsește în secrețiile organismului, menține umidificarea mucoaselor, se regăsește în lichide precum lichidul cefalorahidian, lichidul sinovial, lichidul amniotic – cu rol nutititiv dar și de protecție mecanică), participă la reglarea temperaturii corpului etc. Toate procesele desfășurate în organism implică într-un fel sau altul, apa.

O hidratare adecvată permite buna funcționare a organismului, creșterea performanțelor fizice și intelectuale; asigură un control tensional adecvat, eliminarea reziduurilor metabolice (o funcție digestivă și renală normale), rezistență la infecții, unghii și păr sănătoase. Un ten hidratat este un ten luminos… și enumerarea poate continua….

De curând am fost întrebată cât de importantă este hidratarea în sezonul rece. Răspunsul este simplu: la fel de importantă ca și în sezonul cald.

De ce iarna trebuie să acordăm aceeași atenție hidratării ca și vara? Pentru că, pe de o parte, temperaturile scăzute din mediul ambiant ne obligă să purtăm haine mai groase, favorizând astfel procesul de transpirație (mai ales în condiții de efort fizic). Pe de altă parte pentru că vântul, frigul și atmosfera uscată din sezonul rece favorizează vasoconstricția periferică (pentru a menține temperatura normală a corpului) putând afecta astfel prima barieră de protectie a organismului – pielea și mucoasele, care pot deveni mai uscate și fragile.

Ce putem face? Pe lângă consumul de apă, fructele și legumele proaspete precum și băuturile calde (ceai, supe, compot) sunt mai mult decat bine-venite iarna. Atenție la consumul de cafea sau alcool, care au efect diuretic. Utilizați produse hidratante și emoliente la nivelul buzelor și tegumentelor expuse la frig.

… cu siguranță că o alimentație echilibrată, hidratarea adecvată și un aer curat ne ajută să ne menținem sănătoși din punct de vedere fizic și psihic… vă doresc ca starea de bine să vă însoțească pe parcursul tuturor anotimpurilor!

 

Previous ArticleNext Article