Programări Telefonice: (+40) 770 615 581
Programări On-line: programari@sanacare.ro
Cabinet Medical aflat în relație contractuală cu CASMB
Educație Medicală

Gripa și vaccinarea antigripală (I)

Cu toții știm faptul că, gripa este o boală infecțioasă foarte contagioasă, determinată de virusurile gripale, caracterizată prin alterarea stării generale de sănătate prin, la fel de cunoscutele simptome: febră, manifestări respiratorii, care se pot complica și uneori pot avea o evoluție severă, până la deces (la persoane cu imunitate deficitară!).

Gripa evoluează epidemic

Deși imunitatea după boală este durabilă, îmbolnăvirile pot fi determinate de virusurui gripale care prezintă modificări în structura antigenică. Aceste modificări determină nerecunoașterea virusului de anticorpii deja sintetizați de organism la contactul anterior cu virusul gripal și astfel sunt create premisele unei noi epidemii.

Foarte important este să reținem despre gripă că poate determina forme grave de boală și chiar deces în special la pacienții cu risc, aceștia fiind: copii, gravide, vârstnici, persoane cu afecțiuni cronice, persoane instituționalizate, personal medical etc..

Cu cât este mai utilizată vaccinarea antigripală, cu atât scade riscul de apariție a bolii în comunitatea în care trăiți!

Reamintim și modurile de transmitere a infecției:

  • transmitere aerogenă, când persoana susceptibilă vine în contact cu picături de salivă și secreții respiratorii eliminate de persoana bolnavă prin tuse/strănut;
  • prin contact direct (utilizarea unor obiecte contaminate, atingerea suprafețelor pe care există secreții de la persoana bolnavă);
  • virusul se poate transmite la distanță prin obiecte/praf aerosolic contaminate.

Receptivitatea însă este variabilă, în funcție de starea de imunitate a fiecărei persoane!

Contagiozitatea este foarte mare, perioada de contagiozitate a unui bolnav începe cu aproximativ 2 zile înainte de debutul simptomatologiei și durează până la convalescență. Altfel spus, dacă stați în apropierea unui bolnav care este în ultimele zile de manifestare a bolii, tot riscați să vă contaminați și dumneavoastră.

Tabolul clinic

  • Debutul bolii este brusc, cu febră însoțită sau nu de frison, alterarea stării generale, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, dificultăți la respirație, tuse neproductivă;
  • Febra este de cele mai multe ori rezistentă la antitermicele uzuale;
  • Această etapă poate dura 5-7 zile și este urmată de starea de convalescență (cu durata de 7-10 zile), în care bolnavul resimte slăbiciune, transpirații, subfebrilitate. În perioada de convalescență organismul are o capacitate redusă de apărare, ceea ce poate favoriza suprainfecțiile bacteriene respiratorii (în acest context este imperios necesară izolarea pacientului cu gripă, atât pentru a preîntâmpina răspândirea virusului gripal, cât și pentru a feri bolnavul cu gripă de intrarea în contact cu agenți infecțioși bacterieni care pot fi prezenți la persoane aparent sănătoase).

Complicațiile infecției cu virusuri gripale pot interesa tractul respirator (pneumonii, laringită obstruantă – pacientul poate prezenta senzația de sufocare), aparatul cardio-vascular (miocardita, pericardita, colaps circulator), sistemul nervos (encefalita, nevrite), pot apărea afectarea hepatică și renală.

Măsurile terapeutice:

  • Vizează izolarea pacientului la domiciliu sau în spital (în cazul formelor cu evoluție severă și complicații);
  • Se recomandă: repaus la pat, hidratare, tratament antialgic, antiinflamator. Este recomandat consumul de legume și fructe, bogate în vitamine;
  • În cazurile severe de evoluție a bolii, pe parcursul spitalizării pot fi necesare tratamente complexe, oxigenoterapie, antibioterapie în prezența suprainfecțiilor bacteriene (la pacienți tarați, cu comorbidități).

Limitările existente în privința tratamentului impun conștientizarea populației asupra importanței prevenției vaccinării antigripale. Administrarea vaccinului antigripal este cea mai eficientă metodă de preîntâmpinare a îmbolnăvirii. Este preferabilă vaccinarea antigripală anual, vaccinurile fiind realizate concordant cu tulpinile virale circulante, în populația de referință, în sezonul respectiv.

Gripa reprezintă una dintre bolile transmisibile care poate afecta organismul uman la orice vârstă și care poate fi combătută prin administrarea vaccinului antigripal. Cea mai propice perioadă pentru administrarea vaccinului este sfârșitul toamnei, pentru că organismul are nevoie de aproximativ 2 săptămâni pentru sinteza anticorpilor protectori. Totuși, recomandarea de vaccinare este menținută pe parcursul întregului sezon rece, mai ales la persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire.

Pe lângă recomandarea de vaccinare, în sezonul rece, când scade capacitatea de apărare a organismului trebuie avute în vedere și măsuri preventive de tipul evitării aglomerațiilor, o igienă personală riguroasă, încurajarea izolării la domiciliu a persoanelor cu infecții respiratorii manifeste.

Previous ArticleNext Article