Programări Telefonice: (+40) 770 615 581
Programări On-line: programari@sanacare.ro
Cabinet Medical aflat în relație contractuală cu CASMB
Educație Medicală

Cum ne menținem sănătoși pe timpul verii? (II)

În anotimpul cald ne putem confrunta cu o serie de afecțiuni care pot fi evitate urmând câteva reguli simple de conduită, menite să le prevină.

Trebuie să știm că bolile de piele pot fi determinate de infecții, pe de-o parte.

Dintre infecțiile micotice, vara, în țara noastră apare frecvent pitiriazisul versicolor.

Această infecție apare în condiții de căldură și umiditate la persoane care transpiră abundent, au imunitate scăzută și o alimentație deficitară. Tratamentul este prescris de dermatolog, presupune administrare de antifungice topice (mai rar, în formele severe fiind necesară administrarea orală a acestor medicamente). Complementar tratamentului medicamentos este necesară respectarea unor reguli stricte de igienă – schimbarea zilnică a lenjeriei de corp, a prosoapelor și lenjeriei de pat și spălarea lor la temperaturi înalte. Pentru a preveni aceste infecții este bine ca pe șezlong să fie întins un prosop curat și să fie utilizați papuci la deplasarea pe marginea piscinei.

Citește și Cum ne menținem sănătoși pe timpul verii? (I)

Pe de altă parte, bolile de piele pot fi determinate de expunerea excesivă la soare.

Totuși, expunerea la soare este benefică, pentru că favorizează sinteza vitaminei D și fixarea calciului în oase. Soarele devine periculos atunci când se abuzează, iar consecințele nu se observă totdeauna imediat, ci în timp.

Deci, expunerea în exces la soare poate determina apariția următoarelor boli, pe care vă rugăm să le tratați cu foarte multă seriozitate și să mergeți la medic:

  • insolația – apare în condiții de expunere excesivă la soare; persoana cu insolație prezintă slăbiciune, greață, vărsături; creșterea temperaturii peste 38,5 grade Celsius, piele roșie, fierbinte, uscată; se pot instala confuzie, convulsii, pierderea conștienței. Pentru evitarea insolației se recomandă hidratare adecvată, expunerea la soare/activități fizice cu evitarea intervalului orar 11-17.
  • arsura solară – poate fi evitată prin utilizarea de creme cu factor de protecție ridicat, folosirea de șepci, umbrele, haine lejere, expunerea la soare sau activități fizice în aer liber dimineața sau seara.
  • cancerul de pieleriscul crescut îl au persoanele cu nevi pigmentari (alunițe), piele albă, istoric familial de cancer cutanat. În aceste cazuri, consultul dermatologic este obligatoriu! Aceste persoane trebuie să evite expunerea la soare, să utilizeze creme de fotoprotecție cu factor de protecție ridicat, să folosească șepci, umbrele, haine lejere (din materiale naturale – bumbac, in) de culoare deschisă, activitățile fizice în aer liber să fie efectuate în afara intervalului orar 11-17.

Expunerea la  căldură poate conduce la deshidratare (manifestată prin uscăciunea gurii, slăbiciune, amețeală, palpitații, confuzie și chiar leșin). Pentru a evita deshidratarea care poate decompensa o serie de afecțiuni preexsitente, se recomandă un consum adecvat de lichide (apă), evitarea consumului de alcool și dulciuri, purtarea de șepci/umbrele, mersul în zonele cu umbră – atunci când ieșirea din casă este imperios necesară în orele cu temperaturi ridicate. În funcție de patologia prezentată, trebuie urmate o serie de recomandări:

  • Pacienții cu diabet zaharat trebuie să acorde o importanță deosebită hidratării și dietei adecvate. Pentru evitarea suprasolicitării ochilor, este recomandată utilizarea ochelarilor de soare.
  • Pacienții hipertensivi aflați sub tratament pot prezenta o tendință de scădere a valorilor tensiunii arteriale, ceea ce poate determina întreruperea administrării medicației antihipertensive din proprie inițiativă. Trebuie știut că temperaturile crescute pot favoriza o criză hipertensivă. Ajustarea medicației se va realiza de către medicul curant.
  • Pacienții cu astm bronșic pot prezenta decompensări ale afecțiunii respiratorii prin expunere la praf, puf, polen, utilizarea aparatelor de aer condiționat ale căror filtre nu au fost curățate. În aceste condiții se poate declanșa criza de astm (manifestată prin dificultăți în respirație mai ales noaptea, tuse, senzație de apăsare în piept). Pe lângă medicația specifică astmului bronșic, acestor pacienți le este benefică șederea pe timpul verii, în zonele subcarpatice/montane.
  • Persoanele cu varice la nivelul membrelor inferioare ar trebui să evite expunerea la soare, băile fierbinți, sauna, epilatul cu ceară fierbinte. La acești pacienți, pentru evitarea durerii și a senzației de picioare grele ar trebui utilizate încălțăminte și îmbrăcăminte lejere, evitarea statului pe scaun picior peste picior. Se recomandă o dietă adecvată (consum de legume fructe bogate în zinc, vitamine, seleniu), o hidratare adecvată (deshidratarea favorizează încetinirea circulației sângelui la nivelul membrelor inferioare, iar staza favorizează apariția de cheaguri sanguine), aplicații de unguent cu antiinflamator la nivelul gambelor.

Concediu/vacanță plăcut/ă și sănătate că-i mai bună decât toate!

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *